BERITA

Covid-19: Selangor mula saring rumah ke rumah

Diterbitkan
Dikemaskini 11 Apr 2020, 10:58 pagi

Kerajaan Selangor hari ini memulakan saringan besar-besaran Covid-19 dari rumah ke rumah.

Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari berkata usaha melakukan saringan besar-besaran itu dibuat bagi memutuskan rantaian wabak itu di negeri berkenaan.

“Hasil daripada kajian itu kita akan tengok sama ada perbelanjaan kita bersesuaian atau susun semula tindakan,” katanya, lapor Selangorkini.

Kata Amirudin, saringan pada hari ini dijangka melibatkan 500 saringan, manakala lokasi saringan dan keputusannya dijangka diketahui palig awal dalam tempoh 24 jam.

Setakat hari ini, Selangor mencatat kes positif tertinggi di Malaysia dengan 1,183 kes dan 10 kematian.

Pasukan Petugas untuk Covid-19 Selangor (Selangor Taskforce for Covid-19- STFC) turut berkongsi hal itu di Twitter, dengan memaklumkan ujian itu diadakan di Hulu Langat.

“Satu saringan komuniti (rumah ke rumah) terbesar pertama Malaysia diusahakan bagi mengenal pasti jangkitan Covid-19 di hot spot, Hulu Langat.

“Ini menepati strategi yang disaran World of Health Organization iaitu, ‘Test, test, test’,” kata STFC dalam ciapan di Twitter.?

?

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Langgan dan sokong media bebas

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.