BERITA

Bantuan RM200 pelajar IPT diperluas kepada tingkatan 6, diploma dan setara

Bernama

Diterbitkan

Bantuan sekali bayar (one-off) RM200 kepada penuntut sepenuh masa di institusi pengajian tinggi (IPT) yang diumumkan di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat kini diperluaskan kepada pelajar tingkatan enam, diploma dan setara.

Kementerian Kewangan menerusi kenyataan hari ini berkata bantuan tersebut diperluaskan termasuk untuk pelajar di institusi di bawah Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Belia dan Sukan serta Majlis Amanah Rakyat.

Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Aziz berkata susulan perluasan tersebut, peruntukan yang disediakan akan meningkat kepada RM300 juta daripada RM270 juta untuk dimanfaatkan oleh kira-kira 1.5 juta pelajar.

Beliau berkata di samping itu, kementerian yang terlibat akan mempercepat jadual bayaran bagi pelajar IPT yang layak kepada akhir April 2020 berbanding Mei.

Sebelum ini bantuan tersebut hanya meliputi pelajar sepenuh masa IPT termasuk di peringkat matrikulasi, kolej komuniti, politeknik serta IPT awam dan swasta di bawah Kementerian Pengajian Tinggi.

“Kerajaan berharap bantuan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang dihadapi oleh pelajar IPT dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

“Moga mereka terus sabar dan gigih dalam perjalanan menuntut ilmu dan menimba kemahiran,” katanya.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Langgan dan sokong media bebas

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Iklan